• 5 juli 2016

Management accounting is belangrijk voor iedere manager. Een beknopte definitie is ‘het identificeren, meten, analyseren, voorbereiden, interpreteren en communiceren van (financiële) informatie om de functie van de manager adequaat te kunnen uitvoeren’. Elke manager heeft hier baat bij. Want: goed sturen begint met goed vooruitkijken.

Door Kees de Jong

Management accounting is gericht op toekomstgerichte informatie. Het is dus iets wezenlijks anders dan financial accounting, wat gericht is op het verleden en de (soms verplichte externe) verslaglegging. Management accounting is een optie voor een organisatie. Er zijn geen wetten die eisen dat een organisatie vormen van managementaccounting moet toepassen.

Management accountingDe juiste keuzes maken door management accounting

Maar hoe maakt u al manager de juiste keuzes? Hoe weet u wat de mogelijkheden zijn? En welke risicofactoren er zijn? De antwoorden op hierop – en natuurlijk op nog veel meer vragen – zijn belangrijk om goed te kunnen sturen.

Als we het hebben over de financiële kant van management accounting, dan blijkt in de praktijk dat een duidelijk overzicht en een goed dashboard enorm belangrijk zijn. Deze moeten kwalitatief gezien zo goed ingericht zijn, dat het management adequate informatie heeft om goede keuzes te kunnen maken.

Maak de informatie overzichtelijk

De planning, begroting en budgettering zijn 3 belangrijke thema’s als je het hebt over (financiële) management accounting. Daarnaast is de business case, een containerbegrip voor iets als een nieuw plan, een hot item binnen vrijwel elke organisatie. Maar ook mogen de maand- en/of kwartaalcijfers niet ontbreken in de informatievoorziening.

Een valkuil voor veel managers is een overvloed aan informatie. Het gezegde ‘door de bomen het bos niet zien’ is hierop letterlijk van toepassing. Als specialist in financiële trainingen voor niet-financiële managers adviseer ik dan ook om het overzicht beknopt te houden, zodat het management in 1 overzicht kan zien wat er staat en hoe de onderneming ervoor staat.

Management accounting: inzicht is van wezenlijk belang

Inzicht is namelijk van wezenlijk belang bij het maken van beslissingen voor de toekomst. Immers: als je niet weet wat de informatie betekent, dan kun je ook niet de juiste keuzes maken.

Wist u dat de Rijksbegroting eigenlijk ook een vorm van management accounting is? U kunt zich misschien wel indenken hoe uitgebreid de achterliggende bronnen van informatie zijn!

Praktische tip voor management accounting

Een andere valkuil is het gebruik van de definities in de informatievoorziening. In de praktijk blijkt dat controllers nog wel eens de neiging hebben om eigen definities te hanteren. Het effect daarvan is dat met name non financials de betekenis van die termen elders opzoeken.

Op het internet vinden ze een betekenis die volgens hen van toepassing is op de aangeleverde stukken, maar dit blijkt niet altijd de betekenis te zijn die de controller in gedachten had.

Daarom deze tip: als er eigen definities worden gebruikt in de financiële stukken voor management accounting, vermeld hier dan duidelijk de omschrijving bij. Zo kan iedere manager analyseren en sturen op basis van dezelfde informatie.

Lees meer over management accounting in onze financiële begrippenlijst.